Afbeelding

Onderzoek voor vrouwen met vermoeidheid na borstkanker

Zorg

Twente - De behandeling van borstkanker is de afgelopen jaren verbeterd, en hierdoor zijn meer dan drie op de vier mensen tien jaar na diagnose nog in leven. Helaas is er nog weinig aandacht voor de invloed van de gevolgen van de ziekte en behandeling op het leven na kanker. Vermoeidheid door de ziekte en de behandeling daarvan komt vaak voor, namelijk 80% van de mensen met kanker ervaart vermoeidheid. Een op de vijf is zelfs nog extreem vermoeid tien jaar na de diagnose. Voor vermoeidheid bestaan verschillende manieren om ermee om te gaan, niet elke manier is voor iedereen beschikbaar, en het verschilt welke manier het beste bij u past.

De onderzoekers lichten toe: “Samen met de mensen die vermoeidheid ervaren na borstkanker, hebben we een vragenlijst opgesteld om de ervaring en invloed van vermoeidheid in kaart te brengen. We willen hiermee beter zicht krijgen op welke behandeling werkt voor welke persoon. Daarvoor moet de vragenlijst eerst verder getest worden. In eerder onderzoek gaven de deelnemers aan dat deze vermoeidheid zo anders is dan voor de borstkanker. Daarom willen we je vragen samen met een vriendin, buurvrouw, collega, of (schoon)zus mee te doen. Daarnaast vatten we de antwoorden samen in een figuur en kijken we welk figuur jij wilt zien. Om te kijken of we een aantal vragen kunnen verminderen, krijg je van ons een Fitbit om te dragen die informatie verzamelt over hoe actief je bent en hoe je slaapt. 

Wat houdt meedoen in:

-        Intake voor installeren van een app voor de vragenlijst en de Fitbit

-        Wekelijks vragenlijst invullen via een app voor 2 maanden (max. 15 min per week)

-        Dragen van Fitbit (cadeau na deelname)

-        Samen met vriendin, buurvrouw, collega, schoon(zus), nicht, etc (maximaal 10 jaar leeftijdsverschil). Je kan ook alleen meedoen!

Uiteraard voldoet het onderzoek aan de regels van goed wetenschappelijk onderzoek.

Ervaar jij vermoeidheid na genezing van borstkanker? Wil jij anderen helpen en zelf inzicht krijgen in je vermoeidheid? Doe dan nu alleen mee of samen met een vriendin, buurvrouw, collega, of (schoon)zus en ontvang na deelname een Fitbit. 

Meer informatie is te vinden via de QR-code.

Afbeelding
Nieuwstip of nieuwe informatie voor de website? 
Tip onze redactie via een WhatsApp-bericht: 06 11 43 55 22
Voor advertenties of andere vragen belt u naar 074-3761354. 

Meer nieuws