Herdenkingsmonument Goor
Herdenkingsmonument Goor

Bommen op Goor

Nieuws

www.wo2vanatotz.nl

Hof van Twente - Op de website www.wo2vanatot1.nl deelt de 88-jarige Gerrit Scholten uit Markelo zijn herinneringen als 9-jarige aan de Tweede Wereldoorlog. Herinneringen van een amateurschrijver uit Twente die door de oorlog maar drie jaar lagere school heeft gehad. Gerrit wil dit verhaal vertellen omdat duizenden overzeese jongemannen bereid waren hun leven te geven en duizenden ouders hun zonen verloren, voor ons en voor heel Europa. Een verworven vrijheid die je nooit als vanzelfsprekend mag beschouwen. 

Een fragment van de website met kopje Bommen op Goor: “ Geen vergissing, maar op 24 maart 1945 treurden honderden mensen om 70 slachtoffers die enkele weken later door de Polen bevrijd zouden worden. Het hele centrum was weggebombardeerd door de Amerikanen als tweede doel. Goor was een bevoorradingsbasis voor Duitse troepen richting Bocholt en Dingen en veel munitie-opslag. Er zijn ook kinderen bij omgekomen die uit het westen door de hongerwinter geëvacueerd waren in Goor.” 

‘Het doet me niks’

Gerrit wil vooral mensen bewust maken van wat er in de Tweede Wereldoorlog is gebeurd. “Vele Nederlanders noemen het gezeur als je over WO II spreekt. Ze zeggen ‘het doet me niks’. Maar het is onwetendheid. Lees gewoon de verhalen op de website en kijken of je dan nog hetzelfde zegt!”, zegt Gerrit. In een paar uurtjes kunt u onder andere lezen: van Japan met zijn kamikazevliegtuigen, Hitler’s Duitsland met zijn onderzeeboten via London naar Florida USA. Engeland in paniek, Nederlandse jongemannen naar werkkampen en weinig eten, Joden als vee naar de Duitse gaskamers. “Sinds 5 mei 1945 leven wij in vrijheid en luxe. Het is volgend jaar alweer 80 jaar geleden dat we werden bevrijd en de jeugd en jongvolwassenen vergeten dat het ooit anders was. ‘Opdat wij nooit vergeten’ is een terechte en veelgehoorde term. Lees www.wo2vanatotz.nl  en besef dat niets vanzelfsprekend is en dat velen hun leven hebben gelaten voor de welvaart van nu. Ik hoop dat ouders hun kinderen naar de website krijgen”, aldus Gerrit.

Nieuwstip of nieuwe informatie voor de website? 
Tip onze redactie via een WhatsApp-bericht: 06 11 43 55 22
Voor advertenties of andere vragen belt u naar 074-3761354. 

Meer nieuws