Afbeelding

Volg de dierenambulance - Vleermuizen

Natuur

Hof van Twente - Ieder jaar weer hebben de vrijwilligers van de Stichting Dierenambulance Hof van Twente het genoegen om over allerlei diersoorten te worden voorgelicht door kenners die hen dit aanbieden. Zij vinden het belangrijk om hun kennis te vergroten en scherp te houden, zodat ze alle dieren goed kunnen helpen en mensen van de juiste adviezen kunnen voorzien. Eén van deze voorlichtingen werd gegeven door vleermuisdeskundige Jan Mannak.

Je hebt ze vast wel eens zien fladderen door de tuin op een mooie zomeravond rond de schemer: vleermuizen. Het lijkt alsof ze de weg niet goed weten, maar wist je dat ze juist heel gericht afgaan op het geluid van hun prooi? Vleermuizen maken een ultrasoon geluid dat terugkaatst vanaf hun prooi. Dit noemen we echolocatie. In heel korte tijd weet de vleermuis exact waar zijn prooi zich bevindt en wendt zich moeiteloos in de juiste richting. De vleermuizen die we vaak in de tuin zien, eten vooral muggen, meikevers en eikenprocessievlinders. Ze eten soms wel 1500 muggen per nacht. Een super goede, natuurlijke insectenbestrijder dus! 

Geen plek meer voor de vleermuis

Vleermuizen slapen en overwinteren graag op koele, donkere, vochtige plekken. De spouw van huizen is voor veel vleermuissoorten een perfecte slaapplek. Aangezien wij de huizen tegenwoordig steeds beter isoleren is daar helaas geen plek meer voor de vleermuis. Daarom zie je soms speciale vleermuishuisjes of worden speciale inkepingen in de muur gemaakt. Dit ziet er een beetje uit als een plat vogelhuisje of brievenbus. Vleermuizen knagen nergens aan in de spouwen en zijn dus zeer welkome gasten in tegenstelling tot bijvoorbeeld steenmarters.

Minder muggen in de zomer, in de winter ons huis lekker warm en de vleermuis genoeg te eten en een veilige slaapplek, da’s toch een win-win situatie? Geef jij de vleermuis binnenkort ook een woonplaats bij jou thuis? Wil je ook graag meer weten over dieren zoals vleermuizen en het werk van een vrijwilliger bij de dierenambulance? Ze komen met heel veel plezier een voorlichting geven! info@dierenambulance-hofvantwente.nl

Nieuwstip of nieuwe informatie voor de website? 
Tip onze redactie via een WhatsApp-bericht: 06 11 43 55 22
Voor advertenties of andere vragen belt u naar 074-3761354. 

Meer nieuws