Afbeelding

Houd uw hond aan de lijn

Natuur

Ambt Delden - Boswachters van Twickel gaan strenger controleren op loslopende honden in gebieden waar dat niet is toegestaan. De komende tijd loopt er weer jong reewild in de bossen van Twickel. Loslopende honden zijn de grootste vijand van deze jonge dieren.

Jachtinstinct

Alle honden hebben een jachtinstinct. Als een hond ‘wild’ ruikt, wordt het instinct geprikkeld en wil de hond het dier dat hij ruikt opsporen. Bijna alle dieren in de natuur zijn bang voor honden. Ook voor honden die ‘niets doen’.

Reeën

Reeën slaan op de vlucht, wanneer ze zich bedreigd voelen door een hond. Ze raken in paniek en letten niet meer op waar ze lopen, zoals pardoes de weg oprennen of vast komen te zitten in het prikkeldraad. Sommige honden weten ook een ree te pakken en tegen de grond te drukken, dit overleven de reeën vaak niet. Juist in deze periode, nu dieren jongen hebben, kunnen loslopende honden erge schade aanrichten. Jonge reetjes kunnen de eerste weken nog niet hard rennen. De moeder zoekt daarom een rustig plekje voor haar jongen, terwijl ze zelf eten kan zoeken en houdt van een afstandje toezicht. Als een hond zo’n jong dier vindt, slaat het op de vlucht. Als het jong te ver wegloopt kan de moeder haar niet meer terugvinden. Of de hond bijt zo ernstig, dat het reekalfje aan zijn verwondingen overlijdt.

Vogels

Veel weidevogels nestelen in het veld. Op het moment dat ze te vaak verstoord worden, vluchten ze uit het gebied en laten hun nest onbeheerd achter. Eieren of jonge kuikens zijn dan een gemakkelijke prooi voor andere dieren. De meeste vogels zoeken hun voedsel op de grond, door verstoring van een hond moeten ze opvliegen, gebeurt dit vaak dan worden de vogels zwakker en gaan ze minder eieren leggen. Met als gevolg dat er minder jonge vogels bijkomen.

Mag de hond mee?

Wandelen met de hond door het bos, spelen met je hond en samen rennen. Dat willen hondenbezitters graag. In veel natuurgebieden mogen honden alleen aangelijnd worden uitgelaten. En dienen baas en hond op de paden te blijven en niet het weiland in of de heide op. Om toch aan de behoefte van de hondenbezitters tegemoet te komen, zijn er hondenlosloopgebieden op Twickel, zoals tegenover kasteel Twickel.

Nieuwstip of nieuwe informatie voor de website? 
Tip onze redactie via een WhatsApp-bericht: 06 11 43 55 22
Voor advertenties of andere vragen belt u naar 074-3761354. 

Meer nieuws