Jonge konijntjes
Jonge konijntjes

Volg de dierenambulance - geen jonge zoogdieren aanraken!

Natuur

Hof van Twente - Hof van Twente - Soms worden we er op pijnlijke wijze aan herinnerd hoe belangrijk voorlichting is. Wegens gebrek aan kennis lijden dieren regelmatig onder de ‘hulp’ die mensen bieden, maar wat averechts werkt. Nu de rammeltijd van konijnen en hazen in volle gang is en de eerste jongen alweer gevonden zijn, wil de Stichting Dierenambulance Hof van Twente graag voorlichting bieden, te beginnen bij: raak jonge zoogdieren nooit zomaar aan!

Konijnen

Wilde konijnen zijn koloniedieren en leven in familiegroepen met een duidelijke rangorde. Ze graven een gangenstelsel met zijholen en (vlucht)tunnels. Drachtige konijnen maken aan het eind van één van de tunnels een zogenaamde wentel (kraamhol) dat met gras en haren wordt bekleed. Hier worden de jongen geboren en gezoogd na een draagtijd van 30 dagen. Jonge, wilde konijnen zijn nestblijvers: de jongen komen kaal, blind, doof en tandeloos ter wereld. Pasgeboren wilde konijnen zul je dus bijna niet zien. Na enkele dagen begint de vacht te groeien, na tien dagen gaan de ogen open en na twee weken komen de oren overeind. Moederkonijn komt één tot twee keer daags langs om haar jongen te zogen. Na drie weken gaan ze zelf eten. Moeder zoogt nog korte tijd bij. Wilde konijnen zijn voornamelijk in de schemering en ‘s nachts actief om in de buurt van het hol te eten, vooral scheuten en wortels van grassen en kruiden en loten van jonge struiken en bomen. 

Hazen

Hazen houden van open landschappen, zoals een wei met wat struiken. Jonge hazen worden geboren in een leger met geopende ogen, een grijsbruine vacht en wegen zo’n 90 tot 150 gram. De oren zijn kort en de snuit is rond van vorm. Jonge hazen zijn nestvlieders. Enkele uren nadat ze geworpen zijn, bewegen ze zich al zelfstandig voort. De eerste dagen blijven de jongen in het leger, daarna zoekt ieder jong om de zoveel tijd een nieuw leger waar het laag tegen de grond gedrukt ligt. Aangezien ze geen holletje hebben, bevinden ze zich in legers in de buurt van hun geboorteleger. Pasgeboren hazen zijn geurloos, zodat roofdieren ze niet ontdekken. De moerhaas blijft veel weg van haar jongen om haar geur niet over te dragen. Een uur na zonsondergang is het tijd om te zogen. Moerhaas heeft een waanzinnig geheugen en weet waar haar jongen zijn. Ze maakt een laag geluid waardoor de jongen weten dat ze zich moeten verzamelen, meestal in het geboorteleger. Vijf minuten lang worden ze gezoogd. Dit gaat minstens 23 dagen zo door. Na een week beginnen jongen met vast voedsel zoals gras en jonge planten en na vier tot vijf weken zijn ze zelfstandig. Na zo’n negen maanden zijn de hazen op volwassen gewicht: ongeveer vier kilogram. Aangezien hazen verspreid liggen en soms voor mensen zichtbaar zijn, wordt nogal eens gedacht dat het zielig is. Geschat wordt dat 80% van de naar opvangen gebrachte jonge hazen door onwetendheid zijn meegenomen. Jonge hazen worden met veel moeite gezoogd. De stress die jongen oplopen en het feit dat de melk geen echte moedermelk is, maken dat jonge hazen hun ‘redding’ vaak niet overleven.

Advies

Vind je jonge hazen of konijnen, neem dan afstand. Zodra ze een andere geur krijgen door aanraking, zal moeder haar jongen niet meer herkennen, verstoten of zelfs doden. Laat ze dus zoveel mogelijk met rust en vertrouw op de natuur. Soms wordt een gebied omgeploegd of gemaaid. Dan is het verstandig om de gevonden jongen wél mee te nemen en ons te bellen. Hetzelfde geldt voor gewonde jongen of die door een kat of hond meegenomen zijn. Onthoud dat jongen zomaar weghalen hartverscheurend is voor het moederdier en de levenskansen verlaagt. Twijfel je? Bel dan met de Dierenambulance Hof van Twente: 06-30704810, liever te vaak dan één keer te weinig.

Jonge haasjes
Nieuwstip of nieuwe informatie voor de website? 
Tip onze redactie via een WhatsApp-bericht: 06 11 43 55 22
Voor advertenties of andere vragen belt u naar 074-3761354. 

Meer nieuws