Afbeelding
Foto: Dierenambulance Hof van Twente

Volg de dierenambulance - kittens

Natuur

Hof van Twente - Schattig hè, dat kleine grut? Op dit moment worden er weer veel kittens geboren. Ze hebben de ogen en oren nog dicht; piepjong dus. Ze wriemelen wat heen en weer en roepen om hun moeder die ze idealiter komt voeden en ze grootbrengt. Ze biedt voeding, stimuleert de darmen en blaas van haar kleintjes en gaandeweg leren ze met onderling spelen en door naar hun moeder te kijken hoe ze moeten jagen. Prachtig om te zien!

Castreren/Steriliseren

Helaas heeft het ook een keerzijde. Er zijn veel zwerf- en boerderijkatten in Hof van Twente die niet geneutraliseerd zijn en in alle vrijheid rondlopen. Zodra de lente begint, worden de poezen krols en zullen ze gedekt worden door ongecastreerde katers. Met zo’n drie nestjes per jaar per kat van gemiddeld vier tot zes kittens groeit de (over)populatie zwerf- en boerderijkatten enorm snel. De enige manier om dit te voorkomen, is het onvruchtbaar maken van katten. Ook mensen die gelegenheidsnestjes krijgen, komen niet altijd van de kittens af waardoor er op een zeker moment een ware dumpperiode ontstaat. De niet zelfredzame kittens van zo’n zes tot acht weken oud worden als oud vuil gedumpt. Ze zijn te jong om te jagen en zelf voor hun eten te zorgen waardoor ze naar alle waarschijnlijkheid sterven, tenzij ze gevonden worden en er hulp geboden wordt.  Zelfs raskatten zijn vorig jaar massaal gedumpt: de markt is verzadigd. Wil je echt iets voor katten betekenen? Zorg dan dat er niet nog meer nestjes komen en laat je dier neutraliseren.

Asielen nog steeds erg vol

Vorig jaar juli schreven we over de extreme aantallen gevonden kittens en overvolle asielen. Dagelijks werd de dierenambulance gebeld voor kittens en op een gegeven moment was er geen organisatie meer die kittens kon aannemen, omdat alles simpelweg vol zat. Nog altijd zitten veel asielen en opvangcentra (bijna) vol door de grote aantallen van vorig jaar. De inmiddels jongvolwassen katten hebben nooit een fijn huisje gekend, maar ondertussen komen er alweer nieuwe kittens binnen. Gastgezinnen vanuit asielen krijgen weer kittens binnen en doen hun uiterste best ze gezond groot te krijgen, maar vroeg of laat zullen zij ook weer vol zitten. En dan?

Stichting SoS Kit en Kat / Jolanda Kittens Wierden

Doordat ze vorig jaar nergens de kittens kwijt konden, is de Dierenambulance Hof van Twente druk op zoek gegaan naar oplossingen. Uiteindelijk kwamen ze in contact met Ingrid en Jolanda van Stichting SoS Kit en Kat / Jolanda Kittens Wierden. Ze zijn met hen een samenwerking aangegaan en kunnen gevonden (moederloze) kittens bij hen brengen. Zij bieden alle noodzakelijke zorg voor de lieve, kleine pluizenbolletjes en zorgen er ook voor dat er een geschikt gouden mandje wordt gevonden voor ieder dier, gecastreerd/gesteriliseerd en al. Ook geven ze voorlichting, zodat de vrijwilligers van de dierenambulance goed weten welke kittens hulp behoeven en welke handelingen ze kunnen treffen.

Via de afzonderlijke Facebookpagina’s van Stichting SoS Kit en Kat en Jolanda Kittens Wierden is nagenoeg op de voet te volgen hoe het gaat met de gevonden kittens. Inmiddels hebben een aantal vrijwilligers al kittens bij Jolanda gebracht en hebben twee vrijwilligers zelfs even mogen proberen kittens te flessen. “Dat is toch ingewikkelder dan het lijkt”, aldus een trotse vrijwilliger met een beweeglijke kitten in haar handen. Het is heel fijn te weten dat de kittens goed terechtkomen en dit ook nog eens allemaal te volgen via Facebook. 

Pleeggezin

Vind je zelf ergens (een) kitten(s)? Bel de dierenambulance (06-30704810) of stichting SoS Kit en Kat / Jolanda Kittens Wierden (06-33270066) of stuur een e-mail naar kittenswierden@gmail.com voor advies of hulp! Wil je graag zelf een leuke kat/kitten aanschaffen? Kijk dan eens op de website van stichting SoS Kit en Kat / Jolanda Kittens Wierden. 

Wel genieten van het kleine grut, ze een tweede kans geven op een gezonde en veilige start en gun je ze daarna een geweldig huisje? Meld je dan aan als pleeggezin (kan ook voor volwassen katten).

Nieuwstip of nieuwe informatie voor de website? 
Tip onze redactie via een WhatsApp-bericht: 06 11 43 55 22
Voor advertenties of andere vragen belt u naar 074-3761354. 

Meer nieuws