Norbert Wagenbrett, Kabarettisten, 1995
Norbert Wagenbrett, Kabarettisten, 1995

Verrassend nieuwe jubileumexpositie No Hero

Cultuur 424 keer gelezen

Delden – De nieuwe expositie in het kader van het 5-jarig jubileum van Museum No Hero is al vanaf 22 april te bezichtigen en heet ‘Die Überraschung’, het Duitse woord voor verrassing of verbazing. Het was vooral Geert Steinmeijer, eigenaar en oprichter van No Hero, die zowel verbaasd als verrast was over de schilderkunst uit het voormalige Oost-Duitsland. 

Het was zeker de bedoeling een expositie te maken over het Duitsland, voor en na de val van de muur maar dan vooral gericht op de Westerse schilderkunst, die ontstaat vanuit gevoel, ook wel genoemd ‘concept’ schilderen. Steinmeijer legt uit: “Mijn idee van de Oost-Duitse (schilder)kunst was eigenlijk niet positief maar dat was nergens op gestoeld. Toch dacht ik dat het vooral saai was en grauw en niet interessant. Totdat ik werd uitgenodigd door Oost-Duitse kunstenaars, een keer in Dresden en een keer in Berlijn. Ik heb werkelijk nog nooit zoveel moois bij elkaar gezien, ik was met stomheid geslagen over zoveel prachtige kunst. Dat verklaart ook meteen de naam van de expositie: ‘Die Überraschung’!” Steinmeijer kwam erachter dat de Oost-Duitse kunstenaar een uiterst kundige en geschoolde persoon is met diepgewortelde kennis en ervaring op kunstgebied. “Deze kunstenaars bezitten een expertise waar je u tegen zegt. Dat zie je en voel je in elk afzonderlijk kunstwerk.”

Die Wende

Vanwege zijn enthousiasme heeft Geert Steinmeijer besloten de expositie in zijn geheel te richten op de Oost-Duitse kunst, en dan met name uit de periode van voor en na de ‘Wende’. Met het begrip ‘die Wende’ wordt geduid op de roerige tijden in de jaren 1989 en 1990, waarin ook de val van de muur een feit was en de voormalige communistische Duitse Democratische Republiek (DDR) veranderde in een parlementaire democratie. 

Kom ook kijken en laat je verassen

Op de website museumnohero.nl staat hun doel helder beschreven: “Museum No Hero gebruikt kunst uit de hele wereld om de veelheid aan verhalen en beelden met elkaar te delen en ons te laten voelen dat we onderdeel zijn van een groot netwerk van mensen met gedeelde dromen, idealen en wensen.” Dat doel wordt met deze unieke expositie meer dan waargemaakt. 

Laat u vanaf 22 april verrassen met deze buitengewone expositie en vier met No Hero het eerste lustrum! Hengelosestraat 2/4 in Delden. 

Nieuwstip of nieuwe informatie?

Tip onze redactie via een WhatsApp-bericht: 06 11 43 55 22

Meer nieuws