Annemarieke van der Ploeg
Annemarieke van der Ploeg

Drukplekken: Voorkomen is beter dan genezen!

Zorg

Op 2 en 9 april van 14.00 tot 14.45 uur geeft Annemarieke van der Ploeg voorlichting over het voorkomen van drukplekken (decubitus). Een initiatief van Formant Ontwikkel2b (FO2b), Ergotherapie Markelo.

De huid wordt met de jaren stilletjes aan gevoeliger voor drukplekken. Oorzaak hiervan is onder anderen dat de huid stugger wordt, spiermassa afneemt en de hoeveelheid beweging vaak ook minder wordt.

Drukplekken zijn pijnlijk en herstellen vaak moeilijk. Ook kunnen er vanaf de fase waarin wonden ontstaan veel medische complicaties ontstaan. Dit levert noodzakelijke verpleegkundige zorgmomenten op. Reden genoeg dus om er vroeg bij te zijn en dit te voorkomen.

Inhoudelijk richt de voorlichting zich op het leren begrijpen wat drukplekken zijn en hoe ze te voorkomen zijn. Aansluitend kijken we nog wat gedaan moet worden als het toch is ontstaan. Door hier meer over te leren is het makkelijker om het te herkennen en op tijd de juiste hulp in te roepen. Zo werken we samen om te voorkomen dat het ontstaat of erger wordt. 

Waarom zoveel aandacht voor deze voorlichting vanuit de ergotherapeutische zorg als er nog geen sprake is van decubitus?

Dat is heel simpel. In de verzorgingshuizen is hier al sinds jaar en dag bijzonder veel aandacht voor. Met het huidige zorgstelsel wonen steeds meer mensen langer thuis. Er gaan letterlijk minder ogen over de huid. Dit zorgt voor meer risico dat het niet tijdig opgemerkt wordt. Ik ben ervan overtuigd dat het delen van kennis met u als mantelzorger, familielid, betrokkene of risicogroep helpt. Doordat u er meer van weet en op tijd in actie komt, voorkomen we samen dat er op termijn in grote mate decubitusleed leed ontstaat in de thuissituatie. 

De voorlichting wordt in de meeste gevallen bij gecontracteerde verzekering 100% vergoed uit de basisverzekering, uit het potje ‘Ergotherapeutische behandelingen’. Bel gerust om hierover informatie te vragen, of kijk eens op de website om hierover ste lezen.

Meldt u nu aan voor de voorlichting van 2 & 9 april door te bellen: 06-47 36 26 85 of een mail te sturen naar: mail@ontwikkel2b.nl 

Liever eerst nog wat meer lezen over Fo2b? Kijk dan op de website: www.ontwikkel2b.nl. Tot 2 april! 

Afbeelding
Nieuwstip of nieuwe informatie voor de website? 
Tip onze redactie via een WhatsApp-bericht: 06 11 43 55 22
Voor advertenties of andere vragen belt u naar 074-3761354. 

Meer nieuws