Afbeelding

Eerste lustrum MHT Hof van Twente

Zorg

Hof van Twente -
Hengeveldenaar Jan Mulleman geeft in zijn dorp inmiddels alweer vijf jaar gratis mondharmonica les aan personen met een ademhalingsprobleem en/of een hersenaandoening. 

2019 - 11 februari - 2024

Mondharmonicaspelen traint de ademhalingsspieren en muziek maken in het algemeen is goed voor de hersenen. 

Jan bespeelt van kinds af aan diverse muziekinstrumenten. De mondharmonica bespeelt Jan sinds de beginjaren 80. Hij was bassist in Mondharmonicatrio Blue Sharp (Rotterdam). Met dit trio trad Jan zo’n 12 jaar op in binnen- en buitenland & voor radio en TV. 

In 2001 verhuisde de in Doetinchem geboren Jan van Rotterdam naar Hengevelde. Zijn vrouw was ernstig longpatiënt. De luchtkwaliteit was voor zijn vrouw in het oosten van het land een stuk beter dan in Rotterdam, aldus Jan. Jan zette zijn grote hobby (mondharmonicaspelen) in het oosten van het land als solist voort.

Het was in 2012 dat de medische toestand van de vrouw van Jan slechter werd. Jan besloot om fulltime mantelzorger te worden voor zijn vrouw. Jan ging vervroegd met pensioen. 

In Rotterdam speelde Jan samen met Herman van der Knaap. Herman was hiernaast ook hoofdverpleegkundige in het Erasmusziekenhuis aldaar. Herman gaf in dit ziekenhuis mondharmonica les aan longpatiënten. Het was Herman die Jan aanspoorde om dit ook te gaan doen in het oosten van het land. Alzo geschiedde. De vrouw van Jan werd zijn eerste leerling.

In de zomer van 2012 werd Jan gevraagd om iets te vertellen over zijn mondharmonicalessen tijdens een bijeenkomst van het Longpunt Winterswijk (Longfonds). Na deze voorlichting meldden 15 longpatiënten zich spontaan als ‘leerling’ aan. Deze lesgroep werd gevestigd in Meddo. Inmiddels is deze lesgroep in goede handen van Kees Hartveld. In Doetinchem ontstond zo ook een lesgroep. Deze lesgroep is in goede handen van de mondharmonica club The Hohner Boys.

De vrouw van Jan spoorde hem aan om met een lesgroep in Hengevelde (Hof van Twente) te beginnen. Dit gebeurde op 11 februari 2019. Zo ontstond MHT Hof van Twente (MHT staat voor mondharmonicatherapie). Het onderkomen werd het Kulturhus De Marke. Inmiddels volgen hier 10 personen de mondharmonica lessen van Jan; 7 personen met een ademhalingsprobleem en 3 personen met een hersenaandoening. 

De mondharmonica lessen beginnen steevast met ademhalingsoefeningen op de mondharmonica. Vervolgens worden er alle soorten muziek gemaakt. Het repertoire wordt mede vastgesteld door de leerlingen van Jan. Men speelt op een diatonische mondharmonica, kosten ca. € 50,-, licht in gewicht en gemakkelijk schoon te houden.

De bladmuziek (noten) wordt door Jan voorzien van cijfers die corresponderen met de standaard genummerde kanalen van de mondharmonica. Een plusje (+) voor de cijfers betekent blazen in het desbetreffende kanaaltje (gaatje) en staat er niets voor dan betekent dat halen (zuigen) in het kanaaltje. 

Alle bladmuziek (met noten en cijfers) wordt door een met Jan bevriende muzikant keurig in een muziekprogramma uitgewerkt. Tenslotte worden alle uitgeschreven liedjes door een andere bevriende muzikant voorzien van orkestbanden. Dit maakt alles wat gezelliger. Zo hoopt Jan het thuis oefenen te bevorderen. 

Op 11 februari bestaat MHT Hof van Twente 5 jaar. Een eerste lustrum. Maar wel een mooie, aldus Jan.

Mocht u een keer een les bij willen wonen, dan bent u hartelijk welkom. De lessen worden op de donderdag gegeven. Gevorderden van 10.30 tot 12.00 uur en de beginners van 12.30 tot 14.00 uur. Locatie Kulturhus de Marke in Hengevelde.

Voor meer informatie: e-mail:

jan.mulleman@gmail.com

Nieuwstip of nieuwe informatie voor de website? 
Tip onze redactie via een WhatsApp-bericht: 06 11 43 55 22
Voor advertenties of andere vragen belt u naar 074-3761354. 

Meer nieuws