Afbeelding

Teun Oosterbeek is Voorleeskampioen 2023-2024 van Hof van Twente

Nieuws

Hof van Twente - Donderdagavond 15 februari was het zover, de lokale finale van de Nationale Voorleeswedstrijd in Stadscentrum het Parochiehuis in Delden. Een traditie waarbij leesbevordering en leesplezier een belangrijke rol speelt.

Finale in Delden

12 enthousiaste voorleeskampioenen van verschillende basisscholen deden ten overstaan van ruim 100 supporters hun uiterste best om de jury te overtuigen van hun voorleeskwaliteiten. Daarmee zorgden ze er tegelijkertijd voor dat de jury een moeilijke opdracht had om te bepalen wie dit jaar die eervolle titel mag dragen. De kandidaten, allemaal uit groep 7 of 8, namen hun boek ingepakt mee naar de voorleeswedstrijd. Aan de hand van de boeken werd de volgorde van voorlezen bepaald, waarna alle kandidaten een zelfgekozen fragment uit hun boek voorlazen. De fragmenten kwamen uit heel verschillende boeken, die allemaal leuk waren om naar te luisteren.

Jury en presentatie

De jurering was in handen van Janet Boorsma (Onderwijscoach), Hedwig Reuver (Onderwijskundige, ROC van Twente) en Annemiek Vermeij (Medewerker Bibliotheek Twente). Zij beoordeelden de kandidaten op belangrijke aspecten als stemgebruik, voorleestempo, emotie en contact met het publiek. De presentatie was in handen van Bart Schurink, artistiek leider van het Parochiehuis.

Terechte winnaar

Na een rijp beraad riep de jury in Teun Oosterbeek van IKC Prins Constantijn uit tot de voorleeskampioen van Hof van Twente 2023-2024. Hij las voor uit ‘Max Modderman - Een klas op stelten’ van Matt Staton. De jury vond dat Teun het publiek helemaal mee wist te nemen in zijn verhaal, dat bovendien erg grappig was. 

Teun ontving uit handen van de jury de officiële oorkonde en een boekenbon. De overige kandidaten ontvingen allemaal ook een presentje als dank voor hun deelname. Teun gaat door naar de Regionale finale in Haaksbergen op 5 maart. De provinciale ronde is op 11 april in Nijverdal en de landelijke finale is op 22 mei in Tivoli in Utrecht.

De Nationale Voorleeswedstrijd

De Nationale Voorleeswedstrijd is de spannendste leesbevorderingscampagne voor groep 7 en 8. Kinderen nemen het tegen elkaar op in verschillende wedstrijdrondes. Kinderen leren hierbij veel van elkaar en het wedstrijdelement is heel aansprekend. De plezierige spanning én het enthousiasme van de supporters maken de wedstrijd onvergetelijk voor leerlingen. De Nationale Voorleeswedstrijd, een campagne van Stichting Lezen in samenwerking met de Bibliotheken, beoogt hiermee het (voor)leesplezier te stimuleren.

Nieuwstip of nieuwe informatie voor de website? 
Tip onze redactie via een WhatsApp-bericht: 06 11 43 55 22
Voor advertenties of andere vragen belt u naar 074-3761354. 

Meer nieuws