Afbeelding

Besluit tot sluiting scholen weg bij gemeente

Gemeente

Hof van Twente - De PvdA maakt zich zorgen over het feit dat de gemeente niet meer gaat over het sluiten van  scholen. Onze gemeente heeft relatief veel kleine plattelandsscholen. Ondanks de laagste norm van minimaal 23 leerlingen, kunnen deze scholen (in de toekomst) in aanmerking komen voor opheffing door een tekort aan leerlingen. De PvdA vindt dat de overheid bij het sluiten van die scholen een vinger in de pap zou moeten hebben maar het rijk heeft besloten dat daar nu de schoolbesturen over gaan. 

De gemeenteraad moet nu de statuten van het openbaar primair onderwijs vaststellen waarin wordt vastgelegd dat de gemeente voortaan buiten spel staat. Volgens fractievoorzitter Rijkens is daar niet veel aan te doen. Wij willen echter wel een passage in de statuten opnemen waarin we vastleggen dat het bestuur van deze scholen bij het voornemen tot sluiting eerst de gemeente daarover moet informeren. Dat geeft ons al gemeenteraad in ieder geval de mogelijkheid om er dan iets van te vinden. 

Rijkens noemt bijvoorbeeld een situatie waarin een schoolbestuur besluit om een kleine school te sluiten wegens te hoge kosten. In dat geval zou de gemeente kunnen besluiten om bijvoorbeeld die kosten voor haar eigen rekening te nemen. Dat kan bijvoorbeeld van groot belang zijn voor de leefbaarheid van een buurtschap. De PvdA erkent overigens wel dat het schoolbestuur primair verantwoordelijk is voor onderwijs-inhoudelijke afwegingen.

Nieuwstip of nieuwe informatie voor de website? 
Tip onze redactie via een WhatsApp-bericht: 06 11 43 55 22
Voor advertenties of andere vragen belt u naar 074-3761354. 

Meer nieuws