Contact

Home
Nieuws uit de regio
Sport
De krant
Bedrijven ABC
Adverteren
U bevindt zich hier: home/hofnieuws/4447

12:54 | 09-09-2015

Kom kijken bij Sluis Delden op Open Monumentendag

Rijkswaterstaat opent de deuren van twaalf van haar monumenten tijdens Open Monumentendag op zaterdag 12 september. De infrastructuur van Rijkswaterstaat is de basis voor een veilig, leefbaar en bereikbaar Nederland. Soms is deze beeldbepalende infrastructuur zo bijzonder dat onderdelen zijn aangewezen als monument. U kunt bijvoorbeeld terecht op Sluis Delden, Sluisstraat 53, Ambt Delden. Tijdens Open Monumentendag is het sluiscomplex te bezichtigen van 10.00 – 17.00 uur en de werking van de sluis en het gemaal wordt uitgelegd. 

Door het aanleggen van sluizen en stuwen is het achterland beschermd tegen overstromingen en  kan het verkeer vlot en veilig over weg en water. Het sluiscomplex bij Delden bestaat uit een sluis, een gemaal, een brug over het stroomkanaal achter het gemaal en een aantal dienstwoningen. De sluis is nagenoeg identiek aan de sluis Eefde, maar bij sluis Delden zijn de heftorens niet met elkaar verbonden. Dit is voor een sluis met hefdeuren zeer ongebruikelijk.

Bouwwerken van Rijkswaterstaat

Buitengewone architecten zorgden ervoor dat bij de bouw van sluizen, bruggen, vuurtorens en andere bouwwerken, kunst en ambacht werden gecombineerd. Zij leverden vakwerk in meerdere opzichten. Deze bouwwerken van Rijkswaterstaat zijn karakteristiek in het Nederlandse landschap. Van de in totaal 160 monumenten doen er dit jaar twaalf mee aan Open Monumentendag, omdat zij aansluiten bij het landelijke thema ’Kunst & Ambacht’. Zij zijn opgenomen in de brochure ‘Vakwerk van Rijkswaterstaat’ die te vinden is bij onder meer de VVV’s in de plaatsen waar monumenten te bezichtigen zijn.

Gesponsorde links: