Contact

Home
Nieuws uit de regio
Sport
De krant
Bedrijven ABC
Adverteren
U bevindt zich hier: home/hofnieuws/4436

08:54 | 06-09-2015

7 t/m 13 september: Week van de Alfabetisering

Wie niet goed kan lezen en schrijven wordt eerder ziek, heeft vaker last van chronische ziekten en overlijdt eerder. In Nederland is 1 op de 9 mensen laaggeletterd. Dat zijn ongeveer 60.000 mensen in Twente. Taal heeft alles te maken met gezondheid en Twente kent hardnekkige gezondheids-achterstanden. De Twentenaar leeft niet alleen significant korter dan de gemiddelde Nederlander, ook brengen Twentenaren in vergelijking met landelijke cijfers minder jaren in goede gezondheid door.

Ook bij GGD Twente hebben jeugdartsen en jeugdverpleegkundigen te maken met laaggeletterden. Op de consultatiebureaus komen regelmatig ouders die niet goed kunnen lezen en schrijven. Zij hebben bijvoorbeeld moeite met het klaarmaken van flesvoeding omdat ze de aanwijzingen op het etiket niet begrijpen. Een duidelijke uitleg is daarom heel belangrijk.

Lezen en voorlezen erg belangrijk

Lezen en voorlezen is voor (jonge) kinderen ook heel belangrijk, iets wat laaggeletterde ouders minder vaak doen. Lezen en voorlezen helpt kinderen bij het leren van taal en het vergroot de woordenschat. Een kind dat regelmatig wordt voorgelezen kent op 4 jarige leeftijd al ongeveer 3500 woorden.

Cijfers Twente

In Twente worden bijna alle kinderen (97%) van 0-6 jaar in ieder geval één keer per week door ouders voorgelezen, dit is evenveel als landelijke cijfers. Ruim 6 op de 10 kinderen van deze leeftijd worden zelfs 6 of 7 dagen per week voorgelezen. Kinderen uit hogeropgeleide gezinnen worden vaker (75%) voorgelezen dan bij laagopgeleide gezinnen (55%). Hierdoor hebben kinderen van laaggeletterde ouders vaak een kleinere woordenschat, waardoor ze met een achterstand op school beginnen.

Duidelijke taal

Ook GGD Twente heeft extra aandacht voor laaggeletterdheid en gezondheidsvaardigheden. Jeugdartsen en jeugdverpleegkundigen van de Jeugdgezondheidszorg worden geschoold in het herkennen en bespreekbaar maken van laaggeletterdheid. Daarnaast probeert GGD Twente teksten op de website, in folders, flyers en brieven zo begrijpelijk mogelijk te schrijven.

In samenwerking met Loes (adviseert ouders met vragen over opvoeden) is er in de Week van de Alfabetisering op alle consultatiebureaus extra aandacht voor het thema lezen en voorlezen. Ook in diverse Twentse gemeenten is er aandacht voor laaggeletterdheid. GGD Twente is o.a. betrokken bij de opening van het taalpunt in Rijssen en het taalhuis in Borne. Samen, voor een gezonder Twente.

Achtergrondinformatie

Meer informatie over laaggeletterdheid is te vinden via www.lezenenschrijven.nl en www.tijdvoortaal.nl. Tips over lezen en voorlezen zijn te vinden op www.loes.nl.

Gesponsorde links: